Warzywa i przetwory

Wybierz odpowiednie dla siebie filtry
Pokaż:
Sortuj produkty wg:Pokaż produkty:
Produkty promocyjne:Przedział cenowy:
Produktów na stronie:
Wyświetlanie od 1 do 10 (z 10 pozycji) Stron:  1 
Antipasti w oliwie 500gr
Antipasti w oliwie 500gr 19,50 zł
Antipasti są we Włoszech nieodzowną częścią każdego obiadu. Atipasti można przetłumaczyć jako "przed obiadem", serwuje się je zatem przed daniami głównymi. Są to grilowane warzywa w oliwie, grzyby oraz mięsa. 
Suszone grzyby w oliwie
Suszone grzyby w oliwie 36,00 zł
Boczniak mikołajkowy w oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw jest soczysty, mięsisty, lekko słodki i orzechowy. W smaku przypomina abalone czyli morskiego ślimaka (ceniony i drogi przysmak). 
Suszone grzyby i papryka w oliwie
Suszone grzyby i papryka w oliwie 41,00 zł
Suszona, słodka papryka i suszone boczniaki mikołajowe zamarynowane w doskonałej oliwie z oliwek. Można je jeść na zimno i na ciepło. Sprawdzą się jako dodatek do wędlin, pieczonych mięs lub sosów. 
Chrupiąca papryka (chipsy paprykowe)
Chrupiąca papryka (chipsy paprykowe) 19,00 zł
Chrupiąca przekąska z kawałków słodkiej papryki smażonej na oliwie extra vergine z oliwek, która urozmaici każdy posiłek. 
Suszona papryka z fasolą Sarconi
Suszona papryka z fasolą Sarconi 30,00 zł
Fasolka Sarconi ze smażoną, a następnie suszoną papryką, zanurzone w oliwie z oliwek extra vergine z odrobiną przypraw. Idealna jako przystawka sama w sobie jak i dodatek do sałatek i wszelakich potraw na bazie makaronu. 
Fasolka Lucana
Fasolka Lucana 25,00 zł
Fasolka Lucana to gotowa potrawa z fasoli Cannellini do podawania na zimno, jak i gorąco. Można ją dodawać do zup, sosów, potrawek, sałatek oraz duszonych potraw. 
Fasola chłopska
Fasola chłopska 25,00 zł
Fasolka chłopska to najlepsze włoskie rośliny strączkowe, z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw. Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Polecana także jako dodatek do piwnej biesiady. 
Bruschetta - siekanka z oliwek
Bruschetta - siekanka z oliwek 15,00 zł
Bruschetta Olive to wyjątkowa siekanka z oliwek o bardzo skoncentrowanym smaku tych owoców i aromatu ziół. Idealna do sosu do makaronu, jako nadzienie do pierogów czy też jako składnik winegretu i sałatek. 
Pikantna siekanka z warzyw i grzybów
Pikantna siekanka z warzyw i grzybów 15,00 zł
Drobno krojone, przyprawiane i zamarynowane ekologicznie warzywa daje wyjątkowy smak i wysoką jakość pikantnej siekanki warzywnej. Jest doskonałą przekąską wraz z chlebem, nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs. 
Bardzo ostra siekanka warzywna
Bardzo ostra siekanka warzywna 15,00 zł
Drobno pokrojone, ekologicznie warzywa delikatnie zanurzone w oliwie z oliwek, z dodatkiem papryczki chili znakomicie uzupełnią smak marynat i farszu do warzyw i mięs. 
Wyświetlanie od 1 do 10 (z 10 pozycji) Stron:  1 
Italia to raj dla jaroszy!
Jest takie stare powiedzenie, że dobre gotowanie zaczyna się na rynku. Jest ono jak najbardziej prawdziwe, zwłaszcza w kuchni włoskiej, która opiera się w dużej mierze na świeżych produktach. Do najczęściej stosowanych warzyw zalicza się pomidory, czosnek, cebula, papryka (Capsicum), bakłażany (oberżyny), cukinia, karczochy, koper włoski, grzyby, seler, szparagi, brokuły, szpinak i kalafior. Włosi cenią sobie warzywa i to właśnie dzięki nim dania włoskie są lekkie, zdrowe, proste i niezwykle smaczne. Zapiekane, przyrządzane na oliwie albo lekko podduszone warzywa dodają aromatu, barwy oraz niepowtarzalnego smaku każdej przyrządzanej przez nas potrawie. Mogą stanowić dodatek do dań głównych, lub być składnikiem wielu sałatek. Używane są również w przetworach i jako przyprawy. W diecie śródziemnomorskiej popularne jest miksowanie warzyw w celu stworzenia różnorodnych past.

W celu skrócenia czasu przygotowywania potraw ze świeżych warzyw, we Włoszech rozwinięte jest na szeroką skalę ich przetwórstwo. Kluczem do sukcesu smakowego jest marynowanie ekologicznie hodowanych warzyw w oliwie ekstra vergin z oliwek z dodatkiem aromatycznych ziół.

"Królem warzyw" jest we Włoszech karczoch. Uprawiany jest głównie w rejonie Puglia i na Sycylii, gdyż wymaga wysokiej temperatury i słońca. Zbierany jest przed kwitnieniem, a składa się z korony kwitnącej i mięsistego dna kwiatowego, które stanowi część jadalną. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, poddany zostaje tradycyjnej włoskiej formule przygotowania w zalewie z oleju roślinnego.

Z szerokiej gamy włoskich przetworów warzywnych na szczególną uwagę zasługują cebulki Borettane i cebulki Lampascioni. Według przepisów kuchni włoskiej cebulki te mogą być pieczone, grillowane lub marynowane. Są doskonałe, jako dodatek do dań mięsnych lub mogą być podawane w formie oddzielnej przystawki.
Kolejnym specjałem są popularne we Włoszech grzybki o delikatnym, wyśmienitym smaku. Przygotowywane są w zalewie z oleju słonecznikowego, jedynie z niewielką ilością octu winnego z dodatkiem pietruszki, czosnku i przypraw. Taki sposób marynowania sprawia, że mogą być spożywane także przez osoby, które ze względów zdrowotnych muszą wykluczyć ze swojej diety produkty zawierające zwykły ocet.

W diecie śródziemnomorskiej dużą wagę odgrywają warzywa strączkowe, które zawierają w sobie ogromne bogactwo wartości odżywczych. W grupie warzyw strączkowych ważne miejsce zajmują: soja, soczewica, ciecierzyca i różne odmiany fasoli, które są bogatym źródłem wysokowartościowego białka roślinnego oraz wielu cennych minerałów i witamin.

Charakterystyczną rośliną krajów basenu morza Śródziemnego są krzewy kaparowe. Jadalną częścią tej rośliny są zarówno pąki kwiatowe - kapary jak i owoce. Kapary mają właściwości antyreumatyczne, poprawiają funkcjonowanie wątroby i ograniczają wzdęcia. Ze względu na swój ostry, lekko cierpki, odświeżający i pikantny smak dodawane są do dań mięsnych, rybnych, pizzy i różnych sosów.

Bardzo popularne warzywne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej to także: pesto z bazylii, różne pasty i siekanki warzywne (m.in. z oliwek), pieprz w zalewie z octu winnego, smażona papryka i wiele innych.
Używamy ciasteczek (plików cookies), dzięki czemu nasz sklep może działać lepiej - dowiedz się więcej.
Akceptuję politykę cookies